מי רשאי להגיש התנגדות לפטנט? מתי? ומה העילות?
חוק הפטנטים בסעיף 30 מציין מתי ניתן להגיש התנגדות " תוך שלושה חדשים מיום פרסום הבקשה לפי סעיף 26..." קרי לאחר שהבוחן מנפיק הודעת קיבול לבקשת הפטנט, בעבר הפרסום היה רק לאחר מועד הקיבול, אך החוק השתנה, והיום למעשה הבקשה מתפרסת לאחר 18 חודש מיום ההגשה, אך מרגע שהרשות מנפיקה הודעת קיבול, ניתן לבקש התנגדות תוך שלושה חודשים, אם לא תוגש התנגדות תונפק למבקש תעודת פטנט.
מי רשאי להגיש התנגדות לפטנט ? "...רשאי כל אדם..."
מה העילות להתנגדות לפטנט?
"קיימת סיבה שלפיה היה הרשם מוסמך לסרב לקיבול בקשת הפטנט" כלומר הבוחן טעה ולא היה מוסמך לאשר קבלת פטנט, כלומר המבקש לא עמד בחוק ותקנות הפטנטים לטענת מבקש ההתנגדות. חוק הפטנטים מציין בסעיף 3 מהי המצאה כשירה לפטנט שמבקש צריך לעמוד בנוסף לתנאי החוק האחרים "אמצאה, בין שהיא מוצר ובין שהיא תהליך בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית – היא אמצאה כשירת פטנט." (ההדגשות אינם במקור).
"האמצאה אינה כשירת פטנט לפי סעיף 4(2(" כלומר " 4 אמצאה נחשבת לחדשה, אם לא נתפרסמה בפומבי, בין בישראל ובין מחוצה לה, לפני תאריך הבקשה..." "(2) על ידי ניצול או הצגה, באופן שבעל מקצוע יכול לבצע אותה לפי הפרטים שנודעו בדרך זו."
"המתנגד, ולא המבקש, הוא בעל האמצאה." כלומר משהו אחר הגיש את ההמצאה כאשר היא כלל לא שלו, למשל פלוני אמר למשקיע על ההמצאה והחתים אותו על הסכם סודיות, אותו משקיע הגיש בקשה לפטנט, הממציא יכול להתנגד בטענה שהוא בעל ההמצאה, ויציג איה למשל של הסכם הסודיות.
אך חשוב לזכור, שקיימת גם סכנה משפטית וכלכלית למתנגד למתן פטנט, למשל מתנגד שמנצל את ההמצאה ומגיש התנגדות, ייתכן ואם לא יצליח בבקשת ההתנגדות תהא עילה לתביעה נגדו גם על נזקים שגרם בהתנגדותו והוצאות ההליכים המשפטיים כנגדו.
משרדנו מטפל בהליכים של הגשת בקשת התנגדות או התגוננות בפני בקשת התנגדות, בהליך התנגדות, ידון רשם הפטנטים בבית הדין של רשם הפטנטים.
כדי למנוע בקשת התנגדות כדאי להתייעץ עימנו לגבי האסטרטגיה של הצגת ההמצאה, מתי ובפני מי ואיך להציג, עם אלו פרטים ומידע משפטי שיוצג ולא יוצג, כדי למנוע ממתחרים פוטנציאליים מלהתנגד לבקשת רישום פטנט, שמסרבלת ומייקרת את ההליך לרישום פטנט לממציא או לחברה.
המידע לעיל הנו חלקי ואינו מלא, יש להתייעץ עם עורך דין ועורך פטנטים בכל מקרה ומקרה באופן פרטני, לפרטים נוספים חייגו 03-9711013.