המונופול על ההמצאה מקנה זכות ניצול ייחודי לבעל הפטנט והוא יכול למנוע מאחרים מלנצל את ההמצאה שהנה בבעלותו, קרי במקרה ומתחרה לדוגמא, מנצל את ההמצאה ללא רישיון מבעל הפטנט, בעל הפטנט יכול להגיש תביעה כנגד מפר הפטנט ולזכות בהליך משפטי שיקנה לו לדוגמא פיצוי או צו מניעה מלהפר את ההמצאה.
פטנט רשום מתקבל לאחר תהליך בחינה שמבוצע ברשויות הפטנטים השונות בארץ ובעולם על ידי בוחני פטנטים, בתהליך הבחינה, יבדוק בוחן הפטנטים האם הבקשה שהוגשה עומדת בתנאי חוק הפטנטים, לדוגמא שההמצאה חדשה ויש לה התקדמות המצאתית.
פטנט ברישום
פטנט ברישום הנו בקשה שהוגשה לרשות פטנטים ונמצאת בתהליך הבחינה, בלעז PATENT PENDING, מיום הגשת המסמכים לרשות פטנטים אחת או יותר המצב המשפטי הנו פטנט ברישום.
פטנט ברישום מקנה לבעל הבקשה לרישום פטנט תאריך בכורה לפי אמנת פאריס למשך 12 חודשים בכ-175, קרי מבקש שהגיש בקשת פטנט ונמצא בשלב פטנט ברישום, במידה ואדם אחר, למשל מתחרה יגיש את אותה המצאה, באחת או יותר מהמדינות החתומות על אמנת פאריס, עדיין המבקש שהגיש ראשון אפילו במדינה אחת, יתפוס את התאריך הבכורה, קרי יהיה בעל דין הקדימה במידה ויאשר לו משרד הפטנטים.
אבל חשוב, כדי לממש את הזכות של תאריך הבכורה, יש צורך להגיש בקשת רישום פטנט בכל מדינה ומדינה שבעל ההמצאה רוצה לשמור את הזכות על המצאתו, הבקשה הפרטנית בכל מדינה חייבת להיות מוגשת בטרם יעברו 12 חודשים מיום ההגשה במדינה הראשונה, וכמובן הבקשה צריכה להיות על אותה המצאה.
זכות נוספת לבעל המצאה שנמצאת בשלב "פטנט ברישום", הנה זכות הגנה פרוביזורית מיום הפרסום שהנו 18 חודשים מיום ההגשה. קרי רשויות הפטנטים מפרסמות את הבקשה שמוגשת 18 חודשים מיום ההגשה.
במידה ועדיין לא הסתיים התהליך ועדיין אין פטנט רשום, עדיין ישנה הגנה מסוימת מיום הפרסום, אך ניתן להגיש את התביעה רק לאחר קבלת פטנט רשום, קרי לאחר קבלת תעודת הפטנט ניתן לתבוע רטרואקטיבית (אחורה) מיום הפרסום, סעיף 179 לחוק הפטנטים מציין:
"179. אין להגיש תביעה על הפרה אלא לאחר שניתן הפטנט; אולם משהוגשה תביעה על הפרה, רשאי בית המשפט –
(1) להעניק פיצויים בעד ניצול אמצאה שנעשה לאחר יום הפרסום לפי סעיף 16א ולפני יום הפרסום לפי סעיף 26; פיצויים כאמור יהיו בגובה תמלוגים סבירים שהמפר היה חייב בתשלומם אילו היה ניתן לו רישיון לנצל את האמצאה בהיקף שבו נעשה הניצול כאמור; ואולם לא יינתנו פיצויים בעד ניצול אמצאה כאמור, אלא אם כן מצא בית המשפט כי הוא מהווה הפרה של הפטנט כפי שניתן ובתנאי שהאמצאה הנתבעת בפטנט זהה מבחינה מהותית לאמצאה שנתבעה בבקשה שפורסמה לפי סעיף 16א;" (ההדגשות אינם במקור).
המידע לעיל הנו חלקי ואינו מלא, יש להתייעץ בכל מקרה ומקרה באופן פרטני עם עורך דין ועורך פטנטים, לפרטים נוספים חייגו: 03-9711013.