רישום פטנט פרוביזורי זמני מונח שגוי אך נפוץ
המונח השגוי רישום פטנט פרוביזורי זמני, השתרש בישראל, בשפת הסלנג, והבקשה הארעית פרוביזיונאל שכלל לא קיימת בהליכים ברשות הפטנטים בישראל, ידועה יותר בשמות השגויים כאמור למיניהם, כגון, פטנט פרוביזורי או פטנט זמני.
נכון ליום 6.3.2015, אם נכתוב את המילים, פטנט פרוביזורי נקבל בתוצאות חיפוש של גוגל 918 תוצאות, אם נכתוב את המילים פטנט זמני נקבל בתוצאות חיפוש של גוגל 55,600 תוצאות, אם נכתוב את המילה PROVISIONAL נקבל בתוצאות החיפוש של גוגל 61,300,300 תוצאות חיפוש.
זכויות פטנט פרוביזורי זמני קרי פרוביזיונאל
הבקשה הארעית מקנה למבקש תאריך בכורה למשך שנה ב-175 מדינות בהתאם לאמנת פאריס, כלומר מבקש שמגיש בקשה ארעית, זכאי להגיש פטנט באחת מהמדינות החתומות על אמנת פאריס, אם טרם חלפו 12 חודשים מיום ההגשה הארעית.
במידה, ויגיש המבקש בקשת רישום פטנט, כאמור באחת או יותר ממדינות ההאמנה, ויצרף את מסמכי הבכורה, באמצעותם יבקש דין קדימה בבקשת הפטנט, יחשב תאריך הבקשה הארעית לתאריך בקשת הפטנט המאוחרת.
כלומר פלוני מגיש פרוביזיונאל, מתחרה אלמוני, מגיש בקשה לפטנט לאחר פלוני, פלוני מגיש את בקשתו לפטנט בטרם תחלוף שנה מיום הגשת הפרוביזיונאל, המשמעות היא, שפלוני זכה בתאריך הבקשה, למרות שאלמוני הגיש לפניו פטנט ובתנאי שמדובר באותה המצאה בבקשה הפרוביזיונאלית ובבקשה לפטנט המאוחרת של פלוני.
כלומר באמצעות פרוביזיונאל, ממציא יכול לכאורה לדבר על המצאתו, ואם אלמוני כתוצאה מהצגת ההמצאה יגיש פטנט וינסה לתפוס את הזכות לפטנט, פלוני ישתמש בזכותו מכוח הפרוביזיונאל על ידי שימור של תאריך הבכורה.
פטנט פרוביזורי זמני ושימוש באמנת PCT
בבקשת פרוביזיונאל המקנה תאריך בכורה למשך שנה (12 חודשים) ניתן להאריך את תקופת הגשות הבקשות לפטנטים במדינות ספציפיות באמצעות הגשה בינלאומית לפי אמנת PCT, כלמור ניתן להאריך את התקופה בא אפשר להגיש בקשות ספציפיות למדינות החתומות על האמנה למשך שנה וחצי נוספות.
באמצעות אסטרטגיית דחיית המועד להגשות בקשות רישום פטנט באופן פרטני במדינות, על ידי שימוש מושכל באמנות, ניתן לדחות את ההוצאות לבקשת רישום פטנטים במדינות היעד כבשנתיים וחצי, 30 חודשים במרבית המדינות ובחלקם 31 חודשים למעט חריגים.
לא תמיד אסטרטגיה זו של דחיית הגשות פטנטים נכונה לממציא או למיזם, ויש לבחון את האסטרטגיה הנכונה לכל מקרה ומקרה ולהתאימה, לממציא או לחברה, ליעדים העסקיים ולמכלול פרמטרים שונים.
יתרונות וחסרונות בבקשת רישום פטנט פרוביזורי זמני
ניתן למנות יתרונות בבקשה הארעית, למשל, עלות נמוכה יחסית, זמן קצר להגשה, מקנה זכות ב-175 מדינות, אך לעומת יתרונות אלו קיימות גם חסרונות, מבקשים ולעיתים גם עורכי פטנטים, כותבים את הבקשה באופן מצומצם מידי, העלות הנמוכה והזמן המהיר שלעיתים מבטיחים עורכי פטנטים שונים, לעיתים גומת לחסרים טכנולוגיים ומשפטיים בבקשה.
כלומר עורכי פטנטים ועורכי דין, לעיתים לאור התקציב הנמוך לעומת פטנט ולאור הזמן הקצר שהם מתחייבים להגיש את הבקשה, לא מתעמקים בפן הטכני, ומוציאים שרטוטים כללים שאינם מבטאים את כל המרכיבים השונים בהמצאה וכתוצאה מכך, גם התיאור מקוצר ואינו מלא.
לאחר מכן, הממציא, לפני שחולפת שנה, מעוניין להגיש בקשה לרישום פטנט, ורשויות הפטנטים השונות לא מאשרות לעיתים פרטים מהותיים לתאריך הבכורה של הפרוביזיונאל, המשמעות היא, שהממציא, לא יקבל את התאריך הראשון של הפרוביזיונאל ויוכר לו כתאריך ראשון התוספות המהותיות שהוגשו רק בבקשת הפטנט.
לכן מומלץ לא להתפתות בהבטחות של הגשות מהירות שאין מאחריהם חשיבה ופתרונות טכניים וכתיבה משפטית תוך חשיבה על היקף והגדרת ההמצאה הן משפטית והן טכנית.
כדאי להשקיע מחשבה וזמן, כיצד להגן נכון על ההמצאה, כי לעיתים פרטים חסרים וחסכון בזמן יכולים לעלות ביוקר למבקש, שעלול להפסיד חלקים נכבדים בהמצאתו ומהכנסותיו העתידיות.
לפרטים נוספים, וליווי המצאתכם ובניית אסטרטגיה בקניין רוחני, חייגו 03-9711013.